Csirkemáj és a hidrogén-peroxid esete, avagy bejutottunk a VII. Anyagtudományi Verseny döntőjébe! Ezzel a témával mi, a 10.D osztály tanulói már a szeptember 30-i szombathelyi „Kutatók Éjszakája” rendezvényén is zajos közönségsikert arattunk, és a pályaművünket a Miskolci Egyetem zsűrije úgy értékelte, hogy december 16-án személyesen is bemutathatjuk a professzorok előtt. A megmérettetés részint prezentációt, részint magát a kísérletet (a hidrogén-peroxid katalitikus bontása szervetlen, és szerves katalizátorokkal: kálium-jodiddal, és a csirkemáj kataláz enzimjével) jelenti. Mivel vendéglátós osztály vagyunk, a „maradékot” is hasznosítjuk: a zsűrinek konfitált csirkemájat kínálunk zsemleágyon paradicsomkaviárral – hogy legyen egy kis „csavar”, azaz molekuláris gasztronómia is az előadásunkban.
Nagy Angelina 10.D osztályos tanuló |